Jumbo

imagesnmvb6npyDe kleur geel schreeuwt me tegemoet als ik de Jumbo binnenstap van het winkelcentrum Groenhof in Amstelveen. De dames van de Jumbo dragen een gewatteerd hes van dezelfde kleur geel. Op de rug staat met zwarte letters Jumbo met daaronder `elke dag beter`. Aan de voorkant een naamplaatje. Mijn caissière is een vrouw van middelbare leeftijd en haar naam is Jannie.

Er staan vijf mensen voor me in de rij en het schuift langzaam op, nog even en ik kan mijn boodschappen op de band leggen.
`Wat ga jij dit weekend doen?` vraagt Jannie aan haar collega die achter haar zit, ondertussen gaat ze door met het scannen van de boodschappen. Ze heeft geen bescheiden stem, eerder eentje die een antwoord afdwingt. De collega achter haar zegt:
`Het is pas dinsdag, joh!` ondertussen hoor ik bij haar ook de piepjes van het scan-apperaat gewoon doorgaan. Hun handeling lijkt los te staan van de klant, ze praten alsof ze rond de keukentafel een gezellig onderonsje hebben en de klant niet bestaat.

Een meneer van middelbare leeftijd, die voor me in de rij staat draait zijn hoofd mijn kant op, schudt hem lichtjes en geeft me een knipoog. Het lijkt erop alsof hij deze situatie eerder heeft meegemaakt en op zoek is naar iemand waar hij dit mee kan delen. Ik lach naar hem.
`Nou?`
`Het is net weekend geweest.`
`Weet je het nog niet?`
`Nee hoor, ik heb nog niets gepland en jij?`
`Ik heb een verjaardag.`
`Leuk.`
`Helemaal niet leuk, het is opzitten en pootjes geven.`
De man voor me rekent af.
`Prettig weekend,` zegt hij met een glimlach rond zijn mond.
De vrouw kijkt hem aan.
`We hebben ons weekend net gehad, meneer.` ze trek iets met haar mond.
De man reageert niet en loopt naar de uitgang.
Voordat ze mijn boodschappen gaat scannen kijkt ze achterom naar haar collega.
`Houdt jij dan van dat opgedirkte gedoe?`
`Ik vind verjaardagen wel leuk.`
`Nou, ik niet, ik zie er altijd tegen op.`
Ze kijkt naar me en zegt:
`Goedemiddag, mevrouw,` en begint mijn boodschappen te scannen.
`Wilt u de bon mee?` vraagt ze als ik heb afgerekend.
`Nee, dank je. Prettig weekend en veel plezier op de verjaardag.`
Terwijl ik weg loop hoor ik haar zeggen.
`Zie je nu wel.`
`Wat?` zegt haar collega.
`Dat het niet uitmaakt of het weekend net geweest is, het is al de tweede klant die me een prettig weekend wenst.`

3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *